Beredd på banan

Det absolut minsta man måste ha med sig ut på en golfrunda är klubbor och bollar men vi ska titta lite närmare på vad som kan vara bra att ha med sig när man ska gå en golfrunda.

golfutrustning

Det finns inte en golfbana som är den andra lik och fördelen med golf är att man får vara ute i friska luften och röra på sig. Dessutom är det en sport för alla, ung som gammal, kvinna som man, det är lika villkor oavsett. Du behöver tillhöra en klubb och inneha grönt kort för att få spela en runda golf. Många gör misstaget att tro att golf är en dyr snobbsport men de misstar sig, det finns till exempel en stor sportbutik på nätet som har ett brett utbud av golftillbehör och kläder för golfare och där du kan hitta det mesta av de prylar som nämns här nedan.

Vad behöver man för att komma igång?

Du behöver åtminstone ett set golfklubbor. Max antal klubbor som du får ha med dig på golfbanan är 14 stycken men mer vanligt att man har som nybörjare är 6-7 stycken. Sedan är det svårt att spela golf utan bollar, vilket det finns en hel massa olika sorter utav. De kostar allt från någon krona per boll till 50 kronor bollen. Dock är det dumt att som nybörjare lägga för mycket pengar på bollen eftersom den kommer inte göra dig till en bra golfspelare, bollar har dessutom en förmåga att försvinna. Ett bra tips är att du genom att införskaffa en bollhåv kan ta en runda när det är lite lugnare på banan och roa dig med att håva in bollar som flyter i dammarna som ofta finns på en golfbana. På det viset kan du förse dig med golfbollar gratis och kan klara dig hela säsongen om du vill utan att behöva köpa dig en enda golfboll. Sen behöver du en golfbag att frakta runt dina klubbor med, det är inte lämpligt att bära omkring på bara klubborna och bollar.

några bra att ha saker i bagen är:

 • Keps – bra att ha om det blir för soligt.
 • Handduk – både för att hålla klubborna rena men också för att torka av dig ifall du blir blöt eller svettig.
 • Paraply – det är inte alltid perfekt väder när man golfar och en runda tar några timmar så det kan vara skönt att skydda sig med ett paraply när man väntar på andra eller går runt.
 • Vattenflaska – Golf tar tid och det är bra att fylla på med vätska under rundan.
 • Frukt el liknande – Som sagt, golf tar en stund och ibland behöver man fylla på med energi.
 • Penna – Scorekortet ska fyllas i under rundan.
 • Peggar – Man får pegga upp bollen vid utslaget så därför är det bra att ha lite peg i olika storlekar i bagen
 • Handske – De flesta golfare använder handske för att skydda händerna och ge ett bra grepp om klubban.
 • Solskydd – en golfrunda tar mellan 3-6 h beroende på banan och antal spelare på banan, så lång tid i solen så kan det vara skönt att skydda sig.
 • Greenlagare – Behövs för att laga hål i greenen.
 • Borste – Att borsta bort sand och jord i klubbornas skåror så att de inte blir sämre att spela med.
 • Bollhåv – För att plocka upp bollen man slagit ut i vatten med.
 • Allt detta är kanske inte nödvändigt för alla men har man detta i bagen så klarar man sig mycket långt med det.

Klädsel och skor

En vanlig svensk klubb har oftast inte någon klädkod men åker man utomlands så är det vanligt med krav på vilka kläder man får vistas i på banan, framförallt för män. Dock finns det en inofficiell klädkod vilket är att man gärna ska klä sig mer ordentligt när man är på banan. Det viktigaste är att kläderna inte hindrar dig när du ska slå så för tajta kläder är inget bra val. Golfskor är ett bra val av skor men är inget tvång. Emellertid så är ett par golfskor utformade för att vara optimal på golfbanan, de ger bra fäste genom att ha piggar och en sula med bra grepp. Dessutom är de mer tåliga än vanliga skor och tål smuts och slitage.