Svenska golfbanor

De senaste 20 åren har intresset för golf i Sverige ökat markant. Idag spelar runt en halv miljon svenskar golf, vilket gör att landet är fullt av golfbanor från norr till söder. De flesta banorna hittar man dock i Stockholmsområdet samt i Skåne och det är också i de här trakterna man hittar de mest kända golfbanorna som titt som tätt står värd för stora internationella tävlingar.

En av de mest kända golfbanorna i Sverige ligger vid Barsebäck på den skånska västkusten. Golfklubben heter Barsebäck Golf & Country Club. Totalt finns här hela 45 hål, det vill säga två 18-hålsbanor och en niohålsbana. Golfbanan på Barsebäck har blivit utsedd till både Sveriges bästa golfbana och Nordens bästa golfbana.

Tack vare detta har Barsebäck hela nio gånger stått som värd för tävlingen Scandinavian Masters, vilken ingår i herrarnas Europatour. År 2003 spelades till och med även Solheim Cup, damernas motsvarighet till Ryder Cup, på Barsebäck.

Kungsängen, strax nordväst om Stockholm, är näst efter Barsebäck troligtvis den mest kända golfbanan i Sverige. Precis som på Barsebäck har här spelats ett antal Scandinavian Masters, nämligen fyra stycken, den senaste 2005. Totalt finns på Kungsängen 36 hål.

De tre senaste Scandinavian Masters har dock varken spelats på Barsebäck eller på Kungsängen utan på Bro Hof, som faktiskt bara ligger ett stenkast från Kungsängen invid Mälaren. Ska man spela någon bana i Sverige så ska man spela på Bro Hofs ”The Stadium Course”, vilken av tidningen Golf World rankats som den 54:e bästa golfbanan i hela världen.

Den ständigt närvarande vinden gör att spelet på banan alltid blir väldigt intressant så att säga. Dessutom ger ”The Stadium Course” även proffsspelaren en rejäl utmaning med längre hål, mer vatten och större bunkrar.