US Masters

US Masters, även kallad The masters eller The Masters Tournament, är en av världens största golftävlingar och är en av golfens fyra majors. Det är mycket prestigefyllt att få spela US Masters med tanke på att de flesta som deltar är inbjudna.

Masters

En av de största tävlingarna

Tävlingen är som sagt en av golfens fyra majors förutom British Open, US Open och PGA-mästerskapen, den är dock unik jämfört med de andra så tillvida att tävlingen sedan starten 1934 har spelats på samma bana, nämligen Augusta National Golf Club i Augusta, Georgia. Banan har ett flertal klassiska hål med mycket inburen historia i bagaget. Inte minst hål 12 som kallas för Amen Corner, där den gamle golflegenden Arnold Palmer gång på gång gjorde golfslag som häpnade golfvärlden. I övrigt så har banan många höjdplatåer vilket gör att spelet måste vara mycket taktiskt om man ska ha någon som helst chans till vinst. På flertalet hål så riskerar man att rulla bort från greenen bara om man kommer in mot den lite för kort.

Det skulle gå att fortsätta berätta ungefär hur länge som helst om hur svårspelad denna bana är, det är lite av det den är känd för. Ruffar, bunkrar och greenerna är så svåra att somliga tagit ordet ospelbart i sin mun och syftat till att den faktiskt är alldeles för svårspelad.

The Masters skiljer sig även från andra golftävlingar, och idrottsevenemang i stort på ett flertal andra sätt. Exempelvis så har tävlingen inte någon sponsor, vilket medför att det inte finns någon reklam överhuvudtaget längs banan. Detta är mycket ovanligt i en annars kommersialiserad idrottsvärld där sponsring och reklam är en stor del av intäktskällorna.

Den gröna kavajen

Det som kanske mest kommit att symbolisera tävlingen är den gröna kavaj som vinnaren sedan 1959 fått. Kavajen ges vid en ceremoni efter tävlingen från fjolårets vinnare till den nya mästaren. Kavajen ger inträde till en väldigt exklusiv klubb av vinnare i världens kanske svåraste golftävling.

Favoriterna

I skrivande stund så tror experter och spelbolag som exempelvis Unibet och Bet365 att det är skotten med det nästan löjligt golfklingande namnet, Rory Mcllroy som ska ses som huvudfavorit till segern i Masters. Han har under säsongen visat upp en bländande golf, och det finns mycket som talar för att han ska få ta på sig den gröna tävlingen. Huvudkonkurrenter till Mcllroy tros förstås vara världsettan Tiger Woods samt Phil Mickelson. Ett öga öppet för vår svenske världstrea Henrik Stensson ska vi förstås också hålla öppet!

Sänds i SVT

Till sist så kan vi bara tillägga en god nyhet för alla golfälskare i Sverige som sitter med en tv-apparat. Sveriges Television kommer att sända även årets Masters och i år blir det dessutom mer sändningar i huvudkanalerna.