Ryder Cup 2014

Nu närmar sig alla golfentusiasters stora tävling – Ryder Cup! I denna storslagna och traditionsrika tävling kommer två lag innehållande de bästa golfspelarna från hela världen att slåss om förstaplatsen och äran som följer med vinsten. Turneringen etablerades redan redan 1927 och har sedan dess vuxit i anseende. Numera deltar många av de allra största professionella spelarna i tävlingen. Tävlingen hålls 23-28 september 2014 på Gleneagles i Skottland.

Fakta i texten är tagen från Ryder Cup 2014:s egen hemsida.

Golf

Vad som skiljer Ryder Cup från många andra golftävlingar är att det inte är individer som spelar mot varandra. Istället spelar länder, eller i Europas fall en världsdel, mot varandra – tävlingen spelas mellan ett lag från USA och ett lag bestående av deltagare från olika länder i Europa. Förra gången cupen spelades vann Europa och idag tippar välkända sportsajter att Europa än en gång kommer att ta hem segern. Men USA ger sig förstås inte utan strid. Många av de bästa golfspelarna i världen kommer just från USA. Oddsen skiljer sig inte särskilt mycket mellan de båda lagen och tävlingen brukar vara en av de mest spännande under året.

Om man studerar statistiken från de senaste gångerna Ryder Cup, som hålls vartannat år, spelats kan man se att det har varit relativt jämnt, men med bättre resultat för Europa. Av åtta spelade turneringar har Europa tagit hem sex. Årets tävling ger de europeiska spelarna ett ytterligare mentalt övertag då de spelar på hemmaplan. Men om två år, år 2016, kommer tävlingen återigen att spelas i USA och då är det USA som har fördelen av att spela på hemmaplan. Samtidigt har det europeiska laget visat att platsen för tävlingen inte spelar så stor roll. I tävlingen som hölls 2012 och som utspelade sig på Medinah Country Club, Illinois, vann det europeiska laget, om än med en liten marginal.